Penpro.rs

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home FAQ
FAQ

Tipografija

E-mail Print PDF
User Rating: / 2
PoorBest 

“A book is a flexible mirror of the mind and the body. Its overall size and proportions, the color and texture of the paper, the sound it makes as the page turn, and the smell of the paper, adhesive and ink, all blend with the size and form and placement of the type to reveal a little about the world in which it was made. If the book appears to be only a paper machine, produced at their own convenience by other machines, only machines will want to read it.”

Robert Bringhurst

Nikad lepše rečeno, zaista vraća čoveku volju, da se još jednom uhvati u koštac sa svim zvanjima sveta i da bez obzira na sve opet kreira nešto lepo.


Add a comment
 

Pitstop 8.04 i konvertovanje boja

E-mail Print PDF
User Rating: / 23
PoorBest 

Ko god je imao prilike da se upozna sa Pitstopom za Acrobat, uvek će ga koristiti. Jednostavno nezamenljiv alat za bilo kakvo ozbiljnije intervencije u PDF-u, koji nam omogućava da čak i naizgled nemoguće stvari uradimo na tzv. "gotovim" fajlovima.

Sigurno ste imali prilike, da dobijeni PDF fajl nije dobro napravljen (koji treba samo da se osvetli, pust na paus, itd...). Crno bele stvari u stvari nisu crno beli, nego se koristi crni kanal iz CMYK-a, što kod štampanja na paus rezultuje rasterom, umesto tona, umetnute RGB slike, koje posle pretvaranja u CMYK izgube žive boje, ...

Svi ovi problemi se mogu rešiti pomoću Pitstopa, a pomoću ovog rešenja koje ćemo vam sad dati, biće još jednostavnije.

Naime, nakon instalacije Pitstopa, njegov color management je podešen na neki default, koji se naravno mora podesiti, da bi se dobili vrhunski rezultati.

Prvi korak je da zatvorite Acrobat ako je slučajno otvoren.

Drugi korak jeste, da preuzmete icc za gray profil odavde.

Snimite negde na računar, pa jednostavnim desnim klikom na njega, uradite Install Profile. Posle ovoga možete i obrisati icc fajl, nije više potreban.

Otvorite Acrobat, i u Edit – Preferences – Enfocus Pitstop Professional Preferences podesite kolor profile prema ovom...

Posle ovog koraka, sve konverzije boja u Pitstopu, koji bi i u početku trebalo da rade na "taster", počinju i da rade kako treba.

Akcije Convert to CMYK, Convert to Gray, i sve ostale, rade kao podmazano, nema više potrebe da dodatnim doterivanjem PDF-a.

Srećan rad i dobar otisak :)


Add a comment
Last Updated on Friday, 26 March 2010 19:12
 

Zadnji pregled PDF-a pre štampe

E-mail Print PDF
User Rating: / 19
PoorBest 

Pre slanja PDF-a štampariji, obavezno morate proveriti neke stvari. Pošto je PDF prilično zgodan format za greške (ono što možete da otvorite u Acrobatu, pa još i dobro izgleda, uopšte ne znači da je i moguće od toga napraviti montažu i ploče), preporučuje se da pregledate sledeće stvari, tačku po tačku, pre nego što predate materijal:

1. Verzija PDF-a

Ovo je prva, a i skoro najbitnija stavka za proveru. Verzija PDF-a označava u kojoj najranijoj verziji Acrobata se može otvoriti fajl, a da kompletan izgled dokumenta ostane apsolutno ista kao kod vas. Pošto je verzija 1.3, tj. PDF koji se može otvoriti u Acrobatu 4.0, zadnji format koji ne podržava transparenciju (providne objekte), preporučljivo je upravo u ovoj verziji napraviti PDF. Na ovaj način šaljete fajl, koji je prilično fiksiran, tj. ništa više se neće dešavati sa izgledom dokumenta bez vaše kontrole (to se naravno ne odnosi na fontove, ali o tome ćemo kasnije). Ako napravite PDF u nekoj od većih verzija, moraće se transparencija rasterizovati pre puštanja ploča. Ovo otvara vrata greškama, na koje više nećete moći da utičete, a sam kvalitet će direktno zavisiti od veštine operatera na CTP-u, i postavkama na njegovom sistemu. Pošto danas već imamo CTP-a na svakom koraku, možemo se sresti sa ljudima koji rade čisto operaterski na tim sistemima, bez pravog znanja o tome šta zapravo rade, pa bolje ne prepuštajte njima da završavaju posao umesto vas, naročito kada to drastično može da utiče na kvalitet celog posla.

Znači, najlakši način za ovu proveru jeste, da kada otvorite PDF, pritisnete CTRL+D. U prozoru (Document properties) na tabu Description u delu Advanced pod stavkom PDF version treba da stoji 1.3 (Acrobat 4.x).

Ako ne znate, kako da ovo postignete direktno, možete kod pravljenja PDF-a da koristite PDF/X-1a:2001 standard, i onda ne treba da razmišljate o ovim stvarima.

2. Rezolucija slika

Znamo već da rezolucija slika treba da bude najmanje 300 dpi (u principu rezolucija treba da bude izračunata po formuli DPI = LPI × 2), ispod toga slike nemaju dovoljno podataka za optimalnu oštrinu. Sa druge strane, ako je rezolucija prevelika fajl samo dobija na veličini, i dodatno i nepotrebno otežava svaki dalji rad. (Nije svejedno da li šaljete 5MB ili 500MB preko ftp-a, niti da li će za pravljenje montaže i izlaznog fajla trebati 5 minuta ili 3 sata).

Ako imate Pitstop instaliran u Acrobatu, ovu proveru ćete vrlo lako uraditi, a ako nemate, evo priručnog rešenja: U Acrobatu izaberete TouchUp Object tool, pa desni klik i Edit image... Slika se otvara u Photoshopu, gde već lako možete proveriti rezoluciju.

3. Fontovi

Svi fontovi moraju biti embedovani (uključeni u PDF). Kako ovo postići je posebna priča za sebe, ali najsigurniji ste, kada koristite samo dobro proverene fontove iz sigurnih izvora (a ne ćirilične fontove od komšije koji je te dobio od internet stručnjaka).

I još jedan savet, u Acrobatu vam uvek treba bude deaktivirana opcija Advanced/Use Local Fonts, na taj način ćete videti samo fontove koji su zaista uključeni u sam PDF, a ne i sa svoj sistema.

4. Separacije

Vrlo često se dešava da crni tekst u PDF-u bude mešana iz sve četiri boje (već u samom Indesignu, po default podešavanjima je pogrešno uključena opcija), ili da su kolor profili pogrešno definisani. Da bi bili sigurno da u vašem fajlu to nije slučaj, najlakše ćete proveriti preko Output Preview – a do ove palete možete doći preko Tools/Print Production/Output Preview. Ova paleta nam služi da pregledamo fajl po separacijama boja a možemo i da izmerimo i procente boja (crni tekst treba da je 100% Black).

5. Oznake na tabaku

Proverite još jednom da li ste stavili pasere (i to u svim bojama, "Registration"), cajtne, klin, oznake boja, i ako ima više tabaka, oznake tabaka (Tabak 1A,Tabak 1B... ili Tabak 1 strana 1, Tabak 1 strana 2...)


Add a comment
Last Updated on Friday, 25 June 2010 10:10
 


Sponzorisani linkovi

Kontakt

Slobodno nas pozovite ako imate bilo koje pitanje na:
+381 (0)64/237-88-38

Ili nam pišite na:
priprema@penpro.rs

Hire Me at Freelancer!

Hire Me at Elance!


Kursna lista

Statistika

Content View Hits : 9414

Facebook Fan Box


Shop Symantec shop

Software Store Shop Software Windows Software

Shop Autodesk Software

Shop Adobe Software

MAC Software Microsoft Software http://www.prosoftwarestore.com/ VMware Software Borland Software shop